vrijdag 2 oktober 2009

Informatiebrochure voor jonge borstkankerpatiënten

Vanaf vandaag is hij verkrijgbaar, de brochure voor jonge borstkankerpatiënten:


"Je bent jong en je hebt borstkanker. Wat nu?"
Een informatiebrochure voor jonge vrouwen met borstkanker

De brochure is een gezamenlijke uitgave van de Special Interest Group Mammacare en Stichting Amazones en werd financieel mogelijk gemaakt door Stichting Pink Ribbon.

Waarom een brochure speciaal voor jonge vrouwen?
Borstkanker treft ook jonge vrouwen: jaarlijks zijn 3.000 van de 12.000 nieuwe borstkankerpatiënten jonger dan 50 jaar.
Zij bevinden zich in een andere levensfase dan de gemiddelde borstkankerpatiënt.
Jonge borstkankerpatiënten hebben eigen vragen en problemen: vervroegde overgang, uitgestelde of zelfs afgestelde kinderwens, omgang met jong gezin en vragen m.b.t. werk en carrière. Bovendien leidt een jonge leeftijd ook tot andere afwegingen in het behandelplan: bescherming van vruchtbaarheid, (vaak) agressievere behandeling vanwege ongunstigere prognose en afwegingen ten aanzien van een mogelijke erfelijke belasting.
Hoe ga je om met al deze zaken? Waar vind je antwoorden op je vragen? Welke keuzes maak je? Kennis is macht. Alles begint met goede en heldere informatie, die duidelijk maakt wat je kunt verwachten. Een goed geïnformeerde patiënt staat sterker, binnen en buiten de behandelkamer.
De Amazones en SIG Mammacare sloegen de handen ineen en schreven gebundelde, medisch verantwoorde informatie voor jonge vrouwen met borstkanker. Stichting Pink Ribbon maakte dit project mogelijk d.m.v. het verstrekken van financiële steun.

Over de makers van de brochure
Stichting Amazones vertegenwoordigt een uitgebreid netwerk van jonge borstkankerpatiënten. Als ervaringsdeskundigen kunnen zij als geen ander aangeven waar hun behoeften liggen. Bovendien herbergt de succesvolle website van de stichting een schat aan ervaringsverhalen van betrokken en actieve lotgenoten.
De Special Interest Group (SIG) Mammacare vertegenwoordigt de professionals. Als mammacare-verpleegkundigen werken zij dagelijks met borstkankerpatiënten en zijn zij "de spil" in voorlichting en begeleiding. Zij zijn thuis in de (medische) materie en bekend met de laatste ontwikkelingen. Zij kunnen informatie op waarde schatten en uitleg en toelichting verschaffen.
De Amazones en Special Interest Group Mammacare vullen elkaar aan en versterken elkaar: via ieders eigen expertise wordt medisch correcte en voor de doelgroep relevante informatie gebundeld.

Waar kan ik de brochure krijgen?
De brochure is verkrijgbaar bij de mammacareverpleegkundige in het ziekenhuis. Om duurzaamheid te garanderen wordt de informatie ook digitaal beschikbaar gesteld op de website van Stichting Amazones.
Download hier de brocure in PDF formaat (852Kb)

Geen opmerkingen: