zaterdag 26 september 2009

Persbericht Sterke Vrouwen Ploeg Schiedam



Oktober in het teken van Pink Ribbon

Sterke Vrouwen Ploeg op 8 oktober
bijeen in KunstTempel Conny Paap

Eén op de acht vrouwen krijgt borstkanker in haar leven! Daarom staat de maand oktober wereldwijd in het teken van Pink Ribbon, waarmee de aandacht extra wordt gevestigd op borstkanker. De Sterke Vrouwen Ploeg-bijeenkomst van donderdag 8 oktober heeft daarom vanzelfsprekend het thema Pink Ribbon. In Kunstcentrum Galerie Connie Paap aan de Nieuwstraat 18a komen vrouwen uit Schiedam hun persoonlijk of deskundig verhaal vertellen. De locatie is bijzonder omdat het de voormalige werkplaats van Aannemersbedrijf Van den Tempel is die door Conny Paap is omgetoverd tot een ware KunstTempel. De kunstenares heeft zelf ook borstkanker gehad en vertelt door middel van schilderijen haar persoonlijke borstkankerverhaal. Het belooft een unieke avond te worden die met als afsluiting een lingerieshow ‘met een roze strik’. Voor deze bijeenkomst, die om 19.00 uur begint, zijn alle vrouwen welkom die wonen of werken in Schiedam.

Persoonlijke ervaringen
De avond is gevuld met persoonlijke verhalen. In 2006 werd kunstenares Conny Paap getroffen door borstkanker. “Vanaf dat moment verandert er toch wel iets in je leven. Je wordt bewuster van de dingen die je doet, of die wel echt de dingen zijn die bij je passen. Dat was voor mij wel een aanzet om het kunstenaarschap, dat al die jaren naar de achtergrond was door gezin en werk, de volle aandacht en inzet te geven,” aldus Paap.
Schiedamse Medina Hairlahovic, geboren in Bosnië, gaf een interview over haar ervaring met borstkanker in een landelijk vrouwenblad. Ze was in verwachting van haar tweede kindje toen bleek dat het knobbeltje in haar borst geen opgezette melkklier was. Deze avond vertelt ze haar verhaal ‘live’ en beantwoordt ze eventuele vragen.

Deskundigheid
Met een presentatie over haar werk als oedeemfysiotherapeut schetst Jolanda Dekker een deskundig beeld over lymfoedeem na borstkanker: wat is het, hoe signaleer je het en wat is er aan te doen? Ze besteedt ook aandacht aan het revalidatieprogramma na kanker: Beweeg je fit. Dit programma is bedoeld voor mensen die onder deskundige begeleiding hun conditie op peil willen houden of verbeteren tijdens of na de behandeling van (borst)kanker.

Ondersteuning
Stichting Angelsfound heeft het New lifestyle resort, net over de grens bij Heerlen, geopend ter ondersteuning van mensen en hun naasten die met kanker leven of van kanker zijn genezen. Car, klaar met haar behandelingen voor borstkanker, is te gast geweest tijdens het eerste geheel gesponsorde PinkWomanWeekend. Toen is het idee ontstaan om met haar herwonnen energie in 2009 twee weekenden te helpen organiseren voor vrouwen en mannen met en naast borstkanker om ook hen een weekend zorgeloos te laten genieten. Om deze weekenden financieel mogelijk te maken, wordt er onder andere een loterij georganiseerd. Car vertelt kort over het mooie initiatief.
Hele andere ondersteuning komt van Stichting Pruikje waarbij bemiddeling centraal staat tussen enerzijds mensen die door ziekte kaal zijn geweest en een pruik over hebben en anderzijds mensen die nu kaal zijn maar door financiële omstandigheden geen pruik kunnen bekostigen. Sandra Haas zoekt zowel naar mensen die een pruik over hebben als naar mensen die door ziekte nu een pruik nodig hebben.

Lingerieshow
De avond wordt vervolgd met een rondleiding langs de kunstwerken van Conny Paap en Brigitte Bot. Vervolgens zullen ervaren mannequins een mooie modeshow van speciale lingerie en badmode voor vrouwen met een borstprothese lopen. Diane Ek van Centrum Orthopedie Rotterdam is adviseuse in borstprothesen en lingerie en zal de getoonde kleding toelichten.

Nieuwe samenwerkingsverbanden
De Sterke Vrouwen Ploeg is een platform voor informatie en inspiratie die tot nieuwe samenwerkingsvormen in de stad leidt. Inmiddels zijn zo’n 375 vrouwen lid. Elke maandelijkse bijeenkomst komen er tussen de 40 en 90 vrouwen. Schiedamse vrouwen vinden elkaar binnen dit platform en zetten nieuwe bedrijven op en hebben bijvoorbeeld het Bea-Bal georganiseerd.
Eén van de nieuwe ondernemingen die vanuit de SVP is ontstaan, is Van Weijen & Van Winsen, Wijn uit Saale-Unstrut. Julia van Weijen en Alwine van Winsen schenken op 8 oktober ook hun nieuwe wijnen.

Voor meer informatie: kijk op http://www.svpschiedam.nl/

2 opmerkingen:

Diaan zei

Veel plezier morgenavond!
Liefs, Diaan

daisy zei

Sandra Haas van Stichting Pruikje is m'n zus.
Ze samen met m'n moeder naar de sterke vrouwen avond geweest....
Het was erg indrukwekkend vonden ze.