dinsdag 14 oktober 2008

Aanstootgevend ???

De vorig jaar door Michelle gemaakte fotoserie "Tegenbeeld" zou de gehele maand oktober in het kader van de borstkankermaand op de poli-afdeling Mammacare in het Rijnstateziekenhuis in Arnhem hangen.
De serie is geheel volgens opzet een integer portret van krachtige vrouwen alle geconfronteerd met borstkanker en het doel was om voorbij te gaan aan de sexualiteit van borsten.
Borstkanker werd niet verstopt onder een blouse, waardoor de buitenwereld veelal denkt dat het over is maar zichtbaar getoond.
Tijdens haar stage in Zuid Afrika heeft Michelle een aantal Afrikaanse vrouwen ook alle gecontronteerd met borstkanker aan de serie toe kunnen voegen.

Vandaag kregen we het bericht dat de fotoserie verwijderd is in opdracht van de maatschap chirurgen. Een stemming heeft uitgemaakt dat het merendeel van de artsen het ongepast vindt om de foto's te laten hangen.
Ongelofelijk, mensen het is 2008 !
Hebben we hier te maken met chirurgen die alleen maar de kanker verwijderen en de littekens niet van belang vinden ?
Als borstkanker zelfs op een poli van een ziekenhuis niet zichtbaar mag zijn hoe moeten vrouwen die dit overkomt de gevolgen dan aanvaarden ?
Of valt deze groep chirurgen in de categorie van partners die hun vrouw na een operatie niet meer bloot wil zien ? Die heb je in 2008 nog genoeg dus laten we het daar dan maar op houden.

Tot zover Oktober Borstkankermaand, we praten er wel over maar laten niets zien.

Car

p.m.
Een nacht slapen verder en de reactie's die naar aanleiding van het bericht op het forum van de Amazones verschenen zijn overlezend heb ik daar de volgende reactie geplaatst:

Gisterenmiddag was ik in eerste instantie onthutst en zelfs boos dat de foto's verwijderd waren. Nu jullie berichtjes hier over lezend en mijn ervaringen in contacten met andere vrouwen van het afgelopen jaar er bij nemend kan ik me toch ook wel voorstellen dat de chirurgen deze keuze hebben gemaakt.
De poli is inderdaad een erg openbare ruimte waar mensen geen keuze kunnen maken om wel of niet naar de foto's te kijken.
Zelf had ik kort na de diagnose maar een wens, kijken wat de consequenties zouden zijn van de keuze die ik gelukkig nog wel mocht maken. (borstbesparend of amputatie)
Direct vanuit het ziekenhuis zijn wij dan ook verschillende boekhandels afgereden om in het bezit te komen van het boek borstbeelden.

3 opmerkingen:

Mir zei

zo zie je maar, alles heeft 2 kanten

Anoniem zei

Het zou misschien te confronterend zijn voor sommige patiënten, maar het toont wel de werkelijkheid. Mensen die er niet mee te maken hebben, hebben geen idee hoe zo'n litteken er wel uitziet.

Anoniem zei

Carla, de werkelijkheid is soms harder dan we willen en voor sommigen kunnen aanzien...
confronteren is voor de ene mens ok, de ander kan er niets meer mee...
Mijn idee is om de werkelijkheid voor een ieder zichtbaar te maken. Het is een onderdeel van dit leven. Ik loop met een armbandje voor de borstkankermaand rond, speciaal voor jou, voor je vriendinnen...zo ben je dichtbij!
Liefs
Anita